ČUVARI PARKA

Dan 11/30
IGRIFIKACIJA
Elementi igre

Što su elementi igre?

Razmislimo

Koje su vaše omiljene igre? Odaberite tri, po mogućnosti između različitih kategorija igara (igre na otvorenom, sportske igre, društvene igre, igre na sreću).

Razmislite što im je sve zajedničko. Pronađite barem 5 zajedničkih elemenata.

Ima li neka igra koju posebno ne volite? Sada usporedite tu igru s prethodnom skupinom i ponovo promislite što im je svima zajedničko? Odgovori se mogu ponavljati.

Pokušajte odgovoriti na pitanje što sve sačinjava igru?

Među vašim odgovorima, zasigurno su se našli brojni elementi igre.

Među najprepoznatljivijim elementima igre su natjecanje i pobjeda. Možda su neki od vas tijekom gornjeg zadatka naveli i povezanost s dječjim svijetom, ili čak djetinjasto ponašanje, što je doista česta asocijacija na svijet igara. No, već smo u prethodnom poglavlju objasnili da se i odrasli svakodnevno igraju. Istina je, doduše, da djeca otvorenije biraju igru kao aktivnost, dok će mnogi odrasli reći da to nije za njih. Igrificirane aktivnosti su stoga idealne za obitelji – jer to je niša u kojoj će se i odrasli bez oklijevanja opredijeliti za igru.

Što doista čini igru? Neki od čestih elemenata igre su:

 • Izazov
 • Natjecanje
 • Neočekivanost
 • Interakcija
 • Suradnja
 • Priča
 • Sreća
 • Ograničenja i pravila
 • Napredak
 • Pobjeda
 • Nagrade

Vjerujemo da neke od ovih elemenata ne treba posebno pojašnjavati. Drugi nisu čest odabir prilikom analize igara pa ćemo posebno upozoriti na njih. Dok kreiramo igrificirana istraživanja destinacija i lokaliteta, često nam se nameće da stvorimo kruta pravila koja ovise o vještinama sudionika. Treba ipak imati na umu da gotovo nema igre u kojoj važan element nije čista sreća. Stoga i mi trebamo ostaviti prostora za sreću, ako je u pitanju natjecateljska aktivnost.

Svaka igra ima pravila. No, igrificirana istraživanja trebala bi biti što više intuitivna. Igra je poput sastavljanja namještaja. Ukoliko i dobiju neke upute u tiskanom obliku, velika je šansa da će posjetitelji prvo početi igrati i nasumično rješavati zagonetke, pa tek kad posve zapnu, proučiti te upute što ih može obeshrabriti ako shvate da se moraju vratiti par koraka unatrag. Ako im usmeno kažete, od nestrpljenja, uzbuđenja i želje za akcijom će ih zaboraviti ili naprosto zanemariti.

Izazov je element koji nikako ne smijemo podcijeniti. Kreatori doživljaja koji sami nemaju mnogo iskustva sa zaigranim aktivnostima, često su u strahu da će njihov proizvod biti nemoguć, pretežak i na kraju neku maštovitu zagonetku pretvore u banalnu pitalicu. Time isključe osjećaj postignuća i uspjeha koji je mnogima glavni razlog da se uopće odluče za igru. Zadovoljstvo nakon riješenog izazova je jedan od najvažnijih elemenata uspješnog igrificiranog turističkog proizvoda. 

Interakcija i suradnja su neizbježni elementi igre. Upravo zato su igrificirane aktivnosti idealne za timove i obitelji. Takve aktivnosti stvaraju zajedničke uspomene skupinama koje sudjeluju i stoga mogu biti vrlo upečatljiv doživljaj, a samim time i snažan ambasador destinacije. Uostalom, interaktivnost turističkih doživljaja je postala standard, a igra to iziskuje.

Sad kad znamo što je igrifikacija i što su elementi igre, vrijeme je da stvorimo zaigrano istraživanje parkova. Navratite sutra!

Autorica: Iva Silla

PARKOVI KROZ VRIJEME

Vremenska crta parkova

IGRIFIKACIJA

Zaigrano istraživanje