INTERPRETACIJA BAŠTINE
u funkciji održivog razvoja turizma, gospodarstva i zaštite okoliša

O edukaciji

U sklopu projekta “Parkovni biseri Slavonije”, održala se 14., 15. i 17. lipnja edukacija pod nazivom Interpretacija prirodne baštine u funkciji održivog razvoja turizma, gospodarstva i zaštite okoliša.”

Predavanja su bila prvenstveno namijenjena lokalnim dionicima iz Našica i Valpova i imala su cilj upoznati ih s potencijalima i tekovinama zajedničkog upravljanja i interpretacije baštine, a sve u svrhu optimalnog korištenja parkova i njihove adekvatne zaštite. Sudjelovali su i drugi zainteresirani za temu interpretacije baštine i potencijala te grane. 

Edukacija se održala online putem platforme Zoom.

Kroz radionice, predstavljeni su suvremeni pristupi održivom razvoju koji uključuje brigu o baštini i njeno pažljivo korištenje. Najveći naglasak je bio na interpretaciji prirodne baštine i sudioničkom upravljanju. Time smo javnom sektoru osigurali nova saznanja i prikazali potencijale koje interpretacija daje na svim razinama, od više upravljačke razine, do manjih i individualnih projekata. Također, kroz temu sudioničkog upravljanja upozorilo se na odgovornosti i važnost aktivnog sudjelovanja, kao i otvorene komunikacije među dionicima. Edukacija je bila odlična podloga za nastavak komunikacije i promišljanja tko sve može biti dionik u upravljanju parkom kroz različite uloge. Ujedno je pružila sudionicima nova saznanja i uputila ih na izvore za daljnje proučavanje. Posebno je prikazana spona između interpretacije baštine i uključivanja zajednice, te njihova veza s održivim razvojem.   

Na samom početku radionice, Luka Jakopčić iz tvrtke Recider, jedan od suradnika projekta “Parkovni biseri Slavonije” i autor interpretacijskih tekstova za park u Valpovu, predstavio je projekt prisutnima i time nas uveo u glavne teme. 

Voditeljica edukacije bila je Iva Silla, aktivna trenerica na području interpretacije baštine i kreatorica brojnih interpretacijskih proizvoda za posjetitelje. Iva je u uvodnom dijelu predstavila sve edukativne sadržaje i dostupne korisne online sadržaje (ova edukativna platforma i zeleni katastar parka).

Tijekom trodnevne edukacije i sami sudionici su uvelike doprinijeli zanimljivoj raspravi razmjenom iskustava i mišljenja. Nadopunili su brojne primjere iz predavanja, a koje ćete pronaći u narednim člancima, dodatnim odličnim primjerima prakse, bilo kad je u pitanju organizacija smislenih događanja u parkovima, interpretacija baštine, ili sudioničko upravljanje. Među tim primjerima su  Bajka za van Teatra Poco LocoAkademija blataSlama Land Art, ture Kristina iza 7 gora

Iako je sadržaj edukacije cjelovit, svaki je dan donio jednu glavnu temu, te smo i ovdje osigurali tri zasebna teksta u kojima ćemo ukratko podijeliti sadržaj, značajnije dijelove prezentacija i zaključke pojedinih predavanja.

Edukacija se odvila u okviru projekta “Parkovni biseri Slavonije”, čiji je nositelj Grad Našice, dok su partneri Grad Valpovo i Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županije. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Što je uopće interpretacija baštine? Za početak smo odabrali dvije definicije. Prva je iz knjige Freemana Tildena “Interpreting Our Heritage” is 1957.godine, koju se i danas smatra bazom teorije interpretacije. U jednostavnoj kratkoj rečenici otkriva se umjetnička crta interpretacije povezana s “višom istinom”… PROČITAJ VIŠE

Kako bi se uopće moglo govoriti o zajedničkom ili sudioničkom upravljanju, prvo se valja zapitati tko uopće čini zajednicu. Ako propustimo uključiti i uvažiti sve dionike, moguće su poteškoće u kasnijim fazama realizacije sudioničkih projekata. PROČITAJ VIŠE

Tijekom prvog dijela edukacije “Uvod u interpretaciju”, istaknuli smo dvije definicije interpretacije. Za treću temu ove edukacije, dodali smo tom popisu i definiciju najvećeg europskog udruženja za interpretaciju baštine Interpret EuropePROČITAJ VIŠE