ČUVARI PARKA

Dan 1/30
PARKOVNI BISERI SLAVONIJE
Zeleni katastar

Ilustracija preuzeta sa stranice biserislavonije.prehnit.hr

Kroz projekt “Parkovni biseri Slavonije” uređuju se perivoji u Našicama i Valpovu i obogaćuju dodatnim sadržajima za ugodnije i kvalitetnije provođenje vremena u tim parkovima. Osim uređenja staza i objekata, projekt pruža brojne prilike za bolje upoznavanje parkova.

Istaknut ćemo jedan vrijedan dodatak, a to je Zeleni katastar, baza podataka o zelenilu u parkovima koju je izradila tvrtka Prehnit.

Korisnici već sada mogu podrobnije upoznati zelene stanare parkova jer su pred mnogima postavljene oznake s QR kodovima koji vode na informacije o pojedinom stablu ili grmu.

Dio je to detaljne web aplikacije na kojoj je moguće saznati naziv i osnovne podatke o biljkama u parku. Karta je obogaćena i snimkama pa omogućava virtualnu šetnju i upoznavanje parka čak i iz vlastitog doma.

Klikom na svaku pojedinu krošnju na karti, saznat ćete, između ostalog, sljedeće podatke:

  • O kojoj je biljci riječ
  • Promjer
  • Visinu
  • Oštećenja i potrebne zahvate
  • Kategoriju zaštite

prijedlog aktivnosti

Skupi zelenilo

Posjetite perivoje u Našicama i Valpovu, podijelite se u timove i u zadanom vremenu “skupite” što više zelenila, odnosno saznajte imena zelenih stanara parka.  

Prijedlog bodovanja:

  • ako primijetitie oznaku s QR kodom – 1 bod
  • ako otkrijete kojoj vrsti pripada stablo koje nije označeno – 2 boda

Ovu zabavnu edukativnu aktivnost moguće je dodatno začiniti “skupljanjem” najviših, najdebljih stabala, ili drugim sužavanjem izbora. Još je uzbudljivije ako uvedete pravilo da se bodovi jednakih stabala poništavaju i broje samo one biljke koje drugi timovi nisu uspjeli otkriti.

Želimo vam veselo istraživanje i upoznavanje!

Autorica: Iva Silla

OSJETILA

Zvukovi, mirisi, okusi i dodiri parka.