ČUVARI PARKA

Dan 30/30

ZA KRAJ


Pogled unatrag

Edukacija “Čuvari parka” stigla je do svog kraja. Nadamo se da ste kroz prethodne tekstove pronašli koju ideju, koristan savjet i da ćete nešto od prijedloga uključiti u budući rad. Kao što smo obećali, kroz 30 dana smo predstavili našički i valpovački park i sam projekt “Parkovni biseri Slavonije”, interpretaciju baštine i druge načine animiranja posjetitelja, ponudili niz korisnih savjeta za vodiče u prirodi i konkretne smjernice za razvoj programa za posjetitelje.

Ovaj edukativan serijal je namijenjen prvenstveno volonterima u parkovima u Našicama i Valpovu, kao dio projekta “Parkovni biseri Slavonije” posvećenog revitalizaciji tih parkova. Međutim, mnoge od ovih lekcija su široko primjenjive te ne čudi da je broj čitatelja koji su se uključili mnogo veći. Nadamo se da će brojni primjeri i fotografije iz ova dva parka, kao i dio članaka o samim parkovima, probuditi želju u svima vama, koji ste posjetili ovu platformu, da posjetite i dobro istražite te parkovne bisere. Hvala što ste nam povjerili svoje vrijeme i proučili neke od tekstova.

Sve teme smo donosili naizmjence, nastojeći održati vašu pažnju i znatiželju. Ako vas ipak zanimaju samo pojedine teme, u nastavku donosimo i tekstove po kategorijama za lakše snalaženje, kao i ideje za korištenje.

Javite nam koji način korištenja vam se više sviđa – svaki dan po jedna lekcija, ili pregled po temama. Što vam je najkorisnije? Čemu bi vrijedilo posvetiti još pažnje? Jesmo li štogod zanemarili? Koje su vam se vježbe svidjele? 

Do neke nove prilike, pozdrav svim čuvarima parkova i baštine!

ZA LAKŠE SNALAŽENJE - sadržaj po temama

O parkovima u Našicama i Valpovu

Praktični savjeti

Interpretacija baštine

Igrifikacija

Razvoj ture

Ideje i iskustva

Razvoj proizvoda

IDEJE ZA KORIŠTENJE

Što ste najradije čitali?

Ako ste tek sada nabasali na ovu stranicu, imamo nekoliko prijedloga kako je možete koristiti. Krenite od prvog dana i svaki dan pročitajte po jednu lekciju redom.

Drugi prijedlog je da proučite samo one teme koje vas zanimaju. Kategorije potražite više na ovoj istoj stranici.

Još jedna ideja je da naprosto prihvatite savjete onih koji su već koristili ovu edukaciju te pregledajte pet trenutno najposjećenijih lekcija:

 

PREPORUKA S JUGA

Zadarska sfinga i interpretacija

Udruga Interpretirajmo Hrvatsku je u sklopu projekta RECOLOR objavila priručnik na temu interpretacije baštine. Autorice su uvrstile brojne zanimljive primjere iz prakse i korisne edukativne materijale. Između ostalog, preporučile su i platformu Moj park, izdvojivši upravo ovaj edukativni serijal “Čuvari parka”.

Evo prilike da uzvratimo preporuku. Preuzmite spomenuti piručnik pod nazivom “Interpretacija baštine kao alat za razvoj tematskih šetnji” na web stranici zadarskasfinga.eu

Autorica teksta: Iva Silla

RAZVOJ PROIZVODA

Put od inovativnog do postojanog