ČUVARI PARKA

Dan 18/30
URADI SAM
Jednostavni GPS tragovi

Možda vam snimanje i praćenje GPS tragova zvuči kao neka svemirska tehnologija. Možda mislite da je to rezervirano samo za iskusne planinare koji imaju nekakav poseban uređaj. Možda ste to oduvijek željeli probati, ali vam se čini jako komplicirano.
 
Možda je to nekada i bilo tako, ali u zadnje vrijeme za snimanje i praćenje GPS tragova, sve što trebate je vaš mobilni telefon. GPS tehnologija prima signale sa satelita i uz pomoć njih izračunava vaš točan položaj i omogućava vam da se što jednostavnije snalazite u prostoru ili snimate tragove. To biste možda poželjeli raditi ako si želite zapisati neku stazu kojom se krećete i nakon toga je podijeliti s drugima, ili ako idete na stazu koju ne poznajete, a želite koristiti nečiji trag. Najviše tragova postoji na internetu, a snimili su ih članovi planinarskih društava ili turističke zajednice.
 
Za snimanje traga (rute) kojom se krećete u prostoru, možete koristiti besplatnu aplikaciju Sports Tracker. Nju možete koristiti kako biste pratili niz aktivnosti na otvorenom kojima se bavite,  kao što su trčanje, biciklizam, planinarenje, skijanje i sl. Koristeći GPS i Google Maps, Sports Tracker bilježi rutu u formatu .kml i .gpx, brzinu i ostale bitne podatke te ih pohranjuje u pametni telefon za kasniju analizu, ali i dijeljenje putem društvenih mreža.
 
Za čitanje traga (rute) možete koristiti besplatnu aplikaciju GPX Viewer koja sadrži raznolike karte. Pomoći će vam da pratite putne točke, rute i lokacije pomoću već snimljenih .kml i .gpx tragova. Možete brzo označiti svoju kartu različitim bojama i oznakama kako biste pomogli drugima da vas pronađu i povežu se s vama.
 
Obje navedene aplikacije stvorene su za ljubitelje provođenja vremena u prirodi. Mnoštvo ruta i tragova možete pronaći ako u Google unesete ime neke staze ili područja te upišete dodatno “.gps” ili “gps trag”. 

PONOVIMO

Jeste li pažljivo čitali?

1. Snimanje i praćenje GPS tragova je:
A) Jako teško i to nikada neću savladati
B) Svemirska tehnologija rezervirana za iskusne planinare
C) Jednostavno i korisno, brzo ću naučiti
 
2. Za snimanje traga (rute) mogu koristiti:
A) aplikaciju Candy Crush Saga
B) aplikaciju Sport Tracker
C) aplikaciju Viber
 
3. GPS tragove (rute) mogu ponaći:
A) na internetu
B) pomoću prijatelja koji su ih snimili
C) sve navedeno

Autorica: Jelena Holenko

SIGURNOST

Prva pomoć

PARKOVNI BISERI SLAVONIJE

Ljudi, infrastruktura i tehnologija