ČUVARI PARKA

Dan 23/30
RAZVOJ TURE
Tema i ruta

Vrijeme je da krenemo stvarati turu. Predlažemo da počnete s prikupljanjem podataka, zanimljivosti, anegdota i priča te mapiranjem potencijalnih atrakcija pa tek onda odaberete temu. Ovo je dobra metoda i zato što ćete putem skupiti dodatna znanja o lokalitetu, a koja će vam dati sigurnost u kasnijoj komunikaciji s posjetiteljima.  

Razmislite koje su posebno atraktivne točke – koje privlače najviše pažnje i izazivaju najviše znatiželje. Ima li nešto osim očitih atrakcija, nešto što je vama, kreatorima ture, posebno bitno i voljeli biste i to uključiti? Ima li nešto što smatrate da je zanemareno i da njegova vrijednost nije dovoljno poznata? Koje biste priče voljeli ispričati? Što sve znate ili ste saznali tijekom ovog procesa?

Kada skupite dosta materijala, vrijeme je za filtriranje. Što bi od svih prikupljenih informacija moglo tvoriti tematsku cjelinu? Odaberite neku temu i priče koje se u nju uklapaju.

Skicirajte rutu. Označite sve točke koje bi se mogle tematski uklopiti u rutu. Zatim razmislite koje bi, jedna za drugom, činile logičnu i ugodnu šetnju.

Pripremite scenarij, ili tekstove za pojedine točke ako je tura u tiskanom obliku.

Sve ovo zvuči vrlo jednostavno, ali proces se može itekako odužiti ako ciljano ne odvojimo vrijeme baš za njega. Pritom su bilješke i “stavljanje ideja na papir” često ključan korak prema realizaciji zamisli. Stoga u nastavku predlažemo korištenje radnih listova za sistematizaciju rada na tako kreativnom procesu.  

stvaranje ture

Radni listovi kao pomoć

U nastavku su dva radna lista koja mogu pomoći kod kreiranja ture prema prethodnim smjernicama. Preuzmite i ispišite ove radne listove te ih koristite kao podsjetnik i mjesto za bilješke. Zgodno je da ih imate pri ruci u periodu kad intenzivno razmišljate o stvaranju ture. 

Prvi radni list “Moguće lokacije i priče” usmjerava vas da u različite rubrike upišete što je više moguće natuknica. Kada ih dovoljno sakupite, na samom dnu tog radnog lista je rubrika koja vas poziva da razmislite o naslovu i radnom opisu ture. Drugim riječima, već ovdje bi se trebala pojaviti naznaka odabira teme. 

Drugi radni list “Odabir lokacija i teme” vas poziva da iz svega što ste sakupili konkretno odaberete točke s pričama koje tvore smislenu cjelinu i tematski su povezane, označite smjer kretanja i raspored točaka. 

Potom zabilježite još jednom temu i odlučite se za naziv ture. Ne zaboravite još jednom provjeriti jesu li sve točke i priče u skladu s temom. 

Za kraj, još jednom zabilježite kratak opis ture, redovito provjeravajući govorite li istinu, odnosno jesu li vaše priče zaista objedinjene pod jednom temom ili nešto “ispada iz priče”. Ovaj dio će vam pomoći i kao osnova za buduće promocijske tekstove. 

Autorica: Iva Silla

RAZVOJ TURE

Kako početi

Dan 24/30

RAZVOJ TURE

Posjetitelji