ČUVARI PARKA

Dan 26/30
IDEJE I ISKUSTVA

Kada park postane šuma iz bajke

 
Teatar Poco Loco, dječje kazalište iz Zagreba, započeo je u prosincu 2020. godine jedan posve drugačiji projekt za djecu – izvedbenu šetnju koja se sluša, gleda i igra, a koja nosi naziv Bajka za van. To je kazališna predstava u kojoj jednu od glavnih uloga igra upravo park – da, dobro ste pročitali – park, koji u ovom slučaju glumi šumu iz bajke. U Zagrebu je to Park Ribnjak, inače spomenik parkovne arhitekture, a prva bajka kojom je započeo projekt Bajka za van je ona poznata priča o Crvenkapici, koja sada nosi naziv “Crvenkapica, vuk i baka”.
 
 
Za ulazak u ovu bajku, mali i veliki gledatelji trebaju prvo odabrati u kojoj skupini žele sudjelovati u predstavi, odnosno žele li “iz prve ruke” čuti priču Crvenkapice, strašnog vuka ili možda bake. Kada su tri skupine određene, svaki gledatelj dobiva audio opremu (slušalice s prijemnikom) – preko koje se čuje glas glumaca, glazba i ambijentalni ugođaj. No to nije sve, slušalice su ujedno i dio kostima, jer na njima se nalaze vučje uši, bakina kapica i crvena mašna Crvenkapice, pa sve to pomaže da se gledatelji što više užive u svoje uloge u ovoj Bajki za van. 
 
 
Predstava počinje otključavanjem mašte (priča se da je Poco Loco po tome naveliko poznat!). Kad je mašta otključana, 3 skupine, predvođene Crvenkapicom, Bakom ili Vukom, započinju svoju šetnju Parkom Ribnjak.
 
Čopor vukova, pardon – Vuk i gledatelji vučići i vučice – vježbaju šumski karate, uče zavijanje i kako biti “strašni vuk”. Ekipa Bakica zajedno stvara priču o dugonosoj princezi i plavonosom princu, susreće čopor vukova i otkriva strašnu prevaru. Crvenkapica i njezini prijatelji i prijateljice beru povrće za baku i boje šumsko cvijeće. Gledatelji saznaju iz prve ruke kakve to brige more Vuka, Crvenkapicu i Bakicu, ali i što ih raduje, što najviše vole. A kad se svi zajedno konačno susretnu, morat će se dogovoriti što je prava istina. 
 
 
A kako se u svemu tome snalazi Park? Kakva je njegova uloga?
 
Najpopularniji, ali i oni malo skrovitiji ili zaboravljeni dijelovi parka dobivaju neka nova imena: karate vježbalište, lovište, vrt Crvenkapice, bakin vrt, klupa pričalica ili bakina kuća, samo su neki od njih. Koliko god poznavali park, on vam svaki put pokazuje neko novo lice, otkriva neki novi detalj, poznatu priču svaki put priča na drugačiji način – uostalom, kako i dolikuje najboljim glumcima. A svoj kostim Park Ribnjak mijenja prema godišnjim dobima, jer Bajka za van se igra tijekom cijele godine – vani, na otvorenom. Budući da je Park Ribnjak spomenik parkovne arhitekture, njegova ljepota je svaki puta drugačija. Tako se po zimi hoda po snježnom pokrivaču, u proljeće se pazi da se ne stane na rascvjetane šafrane kojih su pune livade, a po ljeti je sve gusto i zeleno pa moramo dobro paziti da se ne zagubimo iza kojeg grma. A kako će biti na jesen? Nadamo se da ćete doći vidjeti i sami nam javiti, jer Bajka za van je novi projekt i Park Ribnjak svoj jesenski kostim još nije imao prilike obući. 
 
 
 
 

NAJAVE

Gdje pronaći Bajku za van
ovog ljeta?

Pred Teatrom Poco Loco je ljeto i gostovanja van Zagreba, odnosno prilika za prve parkovne glumačke alternacije za ulogu šume iz bajke!
 
Prva alternacija je Gradski park Vrgorac, zeleni ljepotan usred grada, koji je kulturno dobro RH kao zaštićena kulturno povijesna cjelina. 
On je postao šuma iz bajke u srpnju kada su njime prošetali Crvenkapica, Vuk i Baka u sklopu “Tinovog kulturnog ljeta”, a na poziv Centra za kulturu i baštinu Grada Vrgorca
 
U kolovozu, Bajku za van vodimo na more i to u posebni rezervat šumske vegetacije – otok Lokrum koji će biti šuma iz bajke puna 3 dana, i u kojem će biti odigrano čak šest predstava. Domaćin je Javna ustanova u kulturi Dubrovačke ljetne igre, a predstave će biti izvedene u sklopu 72. Dubrovačkih ljetnih igara 16., 17. i 18. 8.
 
Turističke zajednice, centri za kulturu, gradovi i općine koji bi željeli da njihov park zaigra ulogu “šume iz bajke” u ovoj kazališnoj predstavi, neka se jave teatru Poco Loco. Jer, kad otključamo maštu, sve je moguće, a vjerujte da vaš glavni glumac – vaš park – dolazi u majstorske ruke koje će sve napraviti da se upravo vaš junak, vaš park – pokaže u najboljem, tj. najčarobnijem svjetlu. 
 
Kliknite ovdje za više informacija o projektu Bajka za van. 
 

PRIJEDLOG AKTIVNOSTI

Otključajte maštu

Pozivamo vas da prošetate parkom zamišljajući da je upravo on šuma iz vaše omiljene bajke, priče, filma. Što se sve u njemu nalazi, koga ćete susresti na vašem putu, na što ili na koga vas podsjećaju stabla?

Osmislite svoju priču, no ovog puta – neka glavni glumac bude upravo park… s kostimima koje mijenja kroz godišnja doba, s uvijek drugačijim, ali tako prepoznatljivim zvukovima, mirisima, sjenama…

Okupite prijatelje i zajedno izvedite jednu scenu, jedan dio priče… jer u zagrljaju parka, pozornica je uvijek spremna. Potrebno je još samo otključati maštu. Otključ, otključ, … ot-ključ!

Autorica teksta: Dunja Vuković, Teatar Poco Loco

Fotografije: Nina Đurđević

LJUDSKI POTENCIJALI

Kako krenuti

IDEJE I ISKUSTVA

Noćni programi