ČUVARI PARKA

Dan 13/30
DŽEPNI ALAT
Snapseed

Fotografija je postala jedan od primarnih načina komunikacije u današnjem dobu društvenih mreža. Taj “zamrznuti trenutak” vodi gledatelja, koji može sjediti kilometrima daleko, na neku lokaciju ili mu pak dočarava pojedini događaj. Osim što nas informira, fotografija izaziva razne emocije. Ona nas može ispirirati ili potaknuti na neku aktivnost. Neki kažu da fotografija može jezgrovito i jednostavnije predstaviti svijet nego komplicirana proza, ili da jedna fotografija vrijedi više nego 1000 riječi. Konačni cilj fotografije je prenijeti poruku i emociju, misao i ideju onome tko je gleda.
 
Danas imamo sreću da su naši mobilni telefoni opremljeni vrlo dobrim fotoaparatima te je skoro svatko u mogućnosti preuzeti stvar u svoje ruke i ono što vidi u trenutku uhvatiti i prikazati u seriji slika. Fotografije su zato posvuda, ali samo one dobre u moru sadržaja privuku pažnju. Očito je da bi svatko želio zadržati izvornu bit trenutka zabilježenog na fotografiji, ali mnogo puta to baš i ne ispadne onako kako očekujemo. Razlozi mogu biti mnogi, no uz pomoć određenih aplikacija za uređivanje fotografija, vrlo lako možete unijeti potrebnu originalnost u svoju snimljenu fotografiju. Savjet je stoga da prije postavljanja fotografije na društvene mreže ili web stranice uvijek razmislite iste malo obraditi. Možda ste se već našli u potrazi za programima i aplikacijama, a mi vam danas donosimo prijedlog korištenja aplikacije Snapseed. Radi se o vrlo jednostavnoj i besplatnoj aplikaciji koju možete skinuti na svoj mobilni telefon, a omogućuje vam postizanje svih značajki i kvalitetnog uređivanja koje biste pronašli i očekivali u profesionalnom softveru za uređivanje slika. 
 
Nakon što otvorite aplikaciju, prvo će se pojaviti veliki plus koji od vas traži da dodate fotografiju koju želite uređivati. Nakon toga, u izbornoj traci možete birati već predložene izglede (filteri) ili jednostavne ručne alate za uređivanje te na kraju pritiskom gumba ‘Gotovo’ kao završnicu možete odabrati format datoteke i sačuvati izmjene na mobitelu u posebnom albumu, dok original ostaje u vašoj galeriji.
 
Savjet više: ako ste se sada toliko potrudili za obradu fotografije i odlučili je objaviti na društvenim mrežama, učinite isto i za tekst iznad nje. Ne pretjerujte s količinom, kao niti s emoticonima. Ovako kvalitetno sročena objava čini društvene mreže vrijednim mjestom za konzumaciju sadržaja i sigurno će inspirirati mnoge.
 

Autorica: Jelena Holenko

ISPROBAJTE I SAMI

Preuzmi aplikaciju

Snapseed preuzmite ovdje:

Jelena često koristi Snapseed i na društvenim mrežama svoje agencije Lynx and Fox pa pogledajte njene fotografije za inspiraciju.

Lynx and Fox

IGRIFIKACIJA

Zaigrano istraživanje

DŽEPNI ALAT

Pl@ntNet

Photo: Pl@ntNet