ČUVARI PARKA

Dan 27/30
IDEJE I ISKUSTVA

Noćni programi

 

Je li vam se kada dogodilo, možda neke ugodne proljetne večeri, da vam je magnetskom silom pažnju privukla skupina ljudi koja slijedi zagonetnu osobu u crnom s treperavim fenjerom? Zaista je nešto neodoljivo u noćnim turama ili sličnim programima koji se često, iako ne nužno, oslanjaju na mistiku.

Tako stižemo do još jedne ideje za oživljavanje i upoznavanje parkova, a to su noćne pričaonice, šetnje ili igre. Nešto posve jednostavno, poput priča uz vatricu, može biti zaista poseban doživljaj. Ako i vas privlače mistične teme ili pomalo strašne priče, zašto ih ne biste upotrijebili? U Valpovu to zasigurno neće biti problem, zahvaljujući poznatoj legendi o duhu žene iz dvorca. No, tajanstvenost nije jedini aspekt noći. Noć donosi i život koji je nevidljiv po danu. Stoga edukativne priče o noćnom životu biljaka i životinja mogu poslužiti kao temelj za maštovito događanje u parku.

 

Foto: Branko Nađ

 

ATMOSFERIČNOST NOĆI

Bez obzira oslanjamo li se na njenu tajanstvenost ili ne, okrilje noći uvijek donosi posebnu atmosferu. Zašto je ne iskoristiti?

Većina nas nema naviku šetati usamljenim mjestima u noćnim satima. Stoga će i omiljena lokacija na trenutke izgledati strano. Promjena perspektive posjetitelja je vrlo moćna. Kod noćnih događanja, ona se događa automatski. Posjetitelji ulaze u nepoznato lice poznatog okruženja.

Vješta upotreba svjetlosti, bilo da su u pitanju džepne svjetiljke, svjetlost svijeće, plamičci ili za tu svrhu izrađeni lampioni, stvara posebnu čaroliju.  

Prilikom pripreme noćnih programa, preporučili bismo da pripazite na atmosferu. Provedite na licu mjesta nekoliko večeri u doba dana kada biste voljeli organizirati program i provjerite pojavljuje li se nešto što narušava doživljaj? Primjerice, pojačan promet ili glasna okupljanja. Najbolji izvođači noćnih programa osluškuju “jezik noći” – reagiraju na pozadinske zvukove i šuškanja uključujući ih u priču i tako intenziviraju atmosferu. Uspoređuju noćna bića s nama, a ako su njihove navike drugačije od nas, na to nas upozoravaju kako bismo dodatno shvatili njihovu jedinstvenost. 

Ugradimo li svoju priču u atmosferu noći, posjetitelji će uživati u snažnijem doživljaju, a posljedično će kući ponijeti moćno sjećanje.

PRIMJERI ZA INSPIRACIJU

Noćne ture

Tvrtka Secret Zagreb, specijalizirana za razglede Zagreba, već godinama nudi različite tematske obilaske grada. Pa ipak, od svih tema i šetnji, gostima je najprivlačnija i već godinama najpopularnija noćna šetnja Zagrebom mistične tematike

Ona skreće s ulica Gornjeg grada u zagrebačke parkove i šume prepričavajući priče iz prošlosti.

 

Foto: Branko Nađ

Noćne predstave

Britanska kazališna skupina Burn the Curtain specijalizirana je za interaktivne predstave u prigradskim šumama i parkovima za razne uzraste.  Među njima su i noćne predstave poput “The Company of the Wolves”

Jedna od njihovih posebnosti je korištenje neobičnih svjetiljki.

 

Foto: Burn the Curtain

Noć noćnih leptira

Mnogi parkovi i javne ustanove za zaštitu prirode organiziraju Noć šišmiša i takva događanja su već dokazala svoju popularnost. Posebno je zanimljiv primjer Javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije koja u lipnju organizira i Noć noćnih leptira kako bi nas upoznali s njihovim bogatim svijetom, važnosti, ali i ugroženosti ovih ljepotana.

 

Foto: JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije

Autorica teksta: Iva Silla

IDEJE I ISKUSTVA

Kada park postane šuma iz bajke

IDEJE I ISKUSTVA

Prigodna događanja