ČUVARI PARKA

Dan 10/30
IGRIFIKACIJA
Uvod

Vrijeme je za igru! Slijede tri lekcije kroz koje ćemo objasniti kako stvoriti zaigrani doživljaj upoznavanja destinacija. Istraživanje s elementima igre je odlična ideja za učenje o parkovima pa možda ove lekcije posluže kao inspiracija za kakav novi turistički proizvod.

Igrifikacija je korištenje elemenata igre u neigrajućem okruženju za postizanje nekog cilja.

Možda nismo niti svjesni koliko smo okruženi elementima igre. Zadovoljstvo lajkovima na društvenim mrežama, popusti na kartici lojalnosti, skupljanje sličica na blagajni supermarketa… sve je to korištenje elemenata igre za postizanje nekog cilja, a taj cilj je uglavnom povezan s povećanjem naše potrošnje.

Kad već velike tvrtke, koje najbolje poznaju ponašanje potrošača, tako uspješno koriste elemente igre u svakodnevnom radu, zašto ih onda mi ne bismo koristili za nešto pozitivno? Recimo, za prenošenje znanja o našim omiljenim parkovima?

Doista, prvi zadatak igrifikacije je zadati si cilj. Konkretan cilj koji će nas podsjetiti zašto uopće stvaramo zaigranu aktivnost. Između ostalog, to je zato što se katkad kreatori zanesu samom igrom do te mjere, da zaborave što su namjeravali postići. Nema ničeg lošeg u tome da naprosto stvorimo zabavnu igru. Međutim, imamo moć da kroz lakoću igre dopremo do ljudi koji se inače ne bi odvažili na otkrivanje informacija o parku. Zašto tu priliku ne bismo iskoristili i igru upotrijebili kao alat, a ne kao konačan proizvod?

U lekciji Interpretacijom do razumijevanja, spomenuli smo vrijednost “WOW” i “AHA” momenta – trenutaka zapažanja i spoznaje tijekom učenja. Tijekom zaigranog istraživanja, takvi su momenti česti i snažniji nego u bilo kojem drugom okruženju jer posjetiteljima ostavljamo da se sami iznenade svojim otkrićem. Takva istraživanja, vođena zagonetkama, često se zasnivaju na moći zapažanja i to ih čini vrlo moćnim edukativnim sredstvom, ako se koriste u edukativne svrhe.

prijedlog aktivnosti

Prijedlog aktivnosti

Ova aktivnost je uvod u stvaranje zaigranog istraživanja kojem ćemo se ubrzo detaljnije posvetiti.

Potražite u svom okruženju prepoznatljive uzorke – oblike, brojeve, slova, znakove. To može biti broj neke skupine stabala, godina na spomen-ploči, broj različitih prozora,  pruge, ukrasi, skupine stabala.

Izdvojite one koji se po nečemu razlikuju od drugih.  Pokušajte osmisliti zagonetku čije se rješenje nalazi u tom uzorku. Odgovor već imate – samo trebate postaviti pravo pitanje – izazovno, a precizno. Pitanje koje će zbuniti, ali jednom kada shvatimo odgovor, bit ćemo zadovoljni i neće biti dvojbe da je odgovor točan.

Autorica: Iva Silla

PARKOVI KROZ VRIJEME

Vremenska crta parkova

IGRIFIKACIJA

Elementi igre