INTERPRETACIJA BAŠTINE
u funkciji održivog razvoja turizma, gospodarstva i zaštite okoliša

O edukaciji

U sklopu projekta “Parkovni biseri Slavonije”, održala se 14., 15. i 17. lipnja edukacija pod nazivom Interpretacija prirodne baštine u funkciji održivog razvoja turizma, gospodarstva i zaštite okoliša.”

UVOD U INTERPRETACIJU

Što je uopće interpretacija baštine? Za početak smo odabrali dvije definicije. Prva je iz knjige Freemana Tildena “Interpreting Our Heritage” is 1957.godine, koju se i danas smatra bazom teorije interpretacije. U jednostavnoj kratkoj rečenici otkriva se umjetnička crta interpretacije povezana s “višom istinom”.

ZAJEDNIČKO UPRAVLJANJE
U TEORIJI I PRAKSI

Kako bi se uopće moglo govoriti o zajedničkom ili sudioničkom upravljanju, prvo se valja zapitati tko uopće čini zajednicu. Ako propustimo uključiti i uvažiti sve dionike, moguće su poteškoće u kasnijim fazama realizacije sudioničkih projekata.

INTERPRETACIJA BAŠTINE
kao alat za održivi razvoj i očuvanje baštinskih potencijala

Tijekom prvog dijela edukacije “Uvod u interpretaciju”, istaknuli smo dvije definicije interpretacije. Za treću temu ove edukacije, dodali smo tom popisu i definiciju najvećeg europskog udruženja za interpretaciju baštine Interpret Europe. Ova definicija nas glatko uvodi u temu održivog razvoja i već na prvi pogled pokazuje vezu između interpretacije i održivosti koju ćemo pokušati potkrijepiti primjerima i kroz ostatak ovog teksta.