ČUVARI PARKA

Dan 2/30
OSJETILA
Zvukovi, mirisi, okusi i dodiri parka

Svako godišnje doba donosi različit doživljaj i djeluje drugačije na sva naša čula

Baš kao što svaki dobar književni opis uključuje brojna osjetila, tako i svaka dobra prezentacija baštine uključuje više od samog vizualnog doživljaja.

Osobe koje nemaju značajnih problema s vidom, nemaju običaj osvijestiti kako im ostala osjetila pružaju vrijedne informacije i osjećaje. Kako bismo pomogli posjetiteljima da što bolje dožive naše parkove, da ih što jasnije iskuse i potpuno urone u njihovu ljepotu svim osjetilima, i mi moramo razumjeti kako je uopće moguće doživjeti park i njegove zanimljivosti.

Pokušajmo što više osvijestiti sva osjetila kako bismo bolje mogli prenijeti doživljaj parka.

Prije nego se okušate u današnjoj aktivnosti, poslušajte naš Radio Park – emisije o parkovima koje su pripremili najmlađi i pritom opisali parkove i svoje omiljene parkovne zanimljivosti opažajući svim osjetilima.

prijedlog aktivnosti

Opiši park svim osjetilima

U nastavku su dva radna lista koja će pomoći u ovoj aktivnosti. Prvi radni list “Park i ja” poziva vas da opišete park na način koji obično prvi biramo: kroz ono što vidimo i znamo o parku.

Drugi radni list “Zvukovi, mirisi, okusi i dodiri parka” nas upozorava na detalje koje obično ne primjećujemo otprve. Predlažemo da se povučete na neko mirno mjesto u parku, zatvorite oči i usmjerite pažnju na zvukove. Zatim promislite o svim drugim osjetilima prateći radni list. Ako vam je teško povezati park s nekim osjetilima poput okusa, vratite se na radio emisije i potražite u njima inspiraciju – pomoći će vam djeca koja su koristila iste ove radne listove za osmišljavanje sadržaja.

Želimo vam da uronite u park, ili neki drugi lokalitet koji želite predstaviti posjetiteljima, svim svojim čulima i nadamo se da će vam ova vježba malo promijeniti perspektivu. 

Autorica: Iva Silla

ZELENI KATASTAR

Parkovni biseri Slavonije

STAROSJEDIOCI

Stabla iz davnina