ČUVARI PARKA

Dan 28/30
IDEJE I ISKUSTVA

Prigodna događanja

Odličan način privlačenja pažnje javnosti su sezonska događanja i ona koja se događaju oko neke posebne prigode ili datuma. Možda najbolji primjer stiže s krajem godine i adventskim periodom kada svi jedva čekaju blagdane. Lagano se budi i potrošačka groznica, a ljude privlači sve što asocira na Božić. Zašto onda ne iskoristiti to doba i za nešto plemenito, poput edukativnih i kreativnih prigodnih aktivnosti u našim parkovima?

Sve edukativne aktivnosti u parkovima koje smo dosada spominjali sada samo treba prilagoditi sezonskoj tematici. Božićno vrijeme dugo traje pa smo ga izdvojili kao najbolji primjer. To je doba kada je moguće je osmisliti neki zanimljiv doživljaj za posjetitelje koji će se održavati kroz čitav mjesec pa i dulje. I nebrojene druge prigode mogu poslužiti kao prilika za stvaranje privlačnog proizvoda.  

Primjerice, sigurno bi mnogi voljeli saznati kako se biljke u parku vole, kako razmnožavaju. Veljača, mjesec ljubavi i Valentinova, prava je prilika da pozovete ljude na takvu priču.

Oko Dana žena u ožujku, eto zgode za otkrivanje ženske strane parka. Tu prvenstveno mislimo na biljne i životinjske vrste. No, i Valpovo i Našice mogu ispričati inspirativnu žensku priču i kad su u pitanju njihove povijesne ličnosti. U Našicama, tu su brojne zanimljive žene iz obitelji Pejačević, a Valpovo se može ponositi neuobičajenom činjenicom: ondje je bio čest slučaj da žene upravljaju posjedom.

Ovo su samo primjeri koji se vežu za općepoznate datume. Vrijedi malo proučiti i povijesne datume vezane za lokaciju ili zaštitu prirode jer obljetnice i rođendani daju novi razlog za popularizaciju.

Zašto je dobro organizirati prigodna događanja? Znatiželja posjetitelja, ali i medija, jača je kada je događanje aktualno i povezano s trenutkom. Na taj način, privući ćete pažnju većeg broja ljudi. Neka naš moto bude: obilježavanjem do edukacije. 

 

KALENDARI

Obilježavanjem do edukacije

U prethodnom tekstu smo spomenuli odlične primjere prigodnih događanja poput Noći šišmiša i Noći noćnih leptira. Gdje uopće saznati kada se obilježavaju svi ti dani? Evo nekoliko korisnih poveznica koje vam mogu dati pokoju ideju:

 

Foto: Branko Nađ

PRIMJER

Svjetski dan zaštite okoliša u Valpovu

Tijekom održavanja radionica Moj park, valpovački izviđački odred Iovallios predložio je da zajednički obilježimo Svjetski dan zaštite okoliša edukativnim aktivnostima. Ako promotrite aktivnosti odreda na njihovoj Facebook stranici, primijetit ćete da takva inicijativa za njih nipošto nije novost, već redovito obilježavaju različite dane vezane uz zaštitu okoliša i na taj način začinjavaju svoje aktivnosti i uspješno animiraju svoje članove.  

Autorica teksta: Iva Silla

IDEJE I ISKUSTVA

Noćni programi

RAZVOJ PROIZVODA

Put od inovativnog do postojanog