ČUVARI PARKA

Dan 21/30
URADI SAM
Pro-Youth metodologija

Postoje brojni projekti čiji je zadatak osmisliti edukativni sadržaj. Preporučit ćemo jedan od njih, a to je projekt PRO-YOUTH, međunarodni projekt učenja kroz rad u području kulturnog i baštinskog turizma.  U projektu je sudjelovalo 5 europskih država, a hrvatski partner bio je zaklada Znanje na djelu.

Posebno izdvajamo ovaj projekt jer je u sklopu njega razvijeno mnoštvo edukativnih materijala koji su namijenjeni da pomognu ljudima da samostalno razviju projekte u kulturnom turizmu. Ukoliko među vama ima onih koji se žele odvažiti u tako nečemu, ili pak onih koji to već rade, ali možda bi voljeli to napraviti i bolje, pozivamo vas da konzultirate materijale dostupne na web stranici zaklade Znanje na djelu. U konačnici, radni materijali projekta Pro-Youth mogu pomoći u razvoju bilo kojeg proizvoda za posjetitelje u valpovačkom i našičkom perivoju.

As u rukavu

Još jedan razlog zašto ističemo baš ovaj projekt je Pro-Youth metodologija koja je preporučila takozvani AS u rukavu kao zbir elemenata koje bi trebalo uključiti u svaki baštinski proizvod za posjetitelje. AS je akronim za autentičnost – stvaralaštvo/sudjelovanje. Zašto su te tri male riječi ključne za održivi razvoj i kvalitetne baštinske turističke proizvode, proučite na stranicama Pro-Youtha. Ovdje donosimo tek po jedan citat za svaki od tri elementa, a cjelokupan tekst o AS-u u rukavu kulturnog turizma pronađite od strane 10 Pro-Youth priručnika.

Autentičnost

"Preuzmimo autentičnost kao etičku obavezu kada su u pitanju poslovne prilike nastale iz baštine."

Stvaralaštvo

"Suprotno općem shvaćanju, kreativnost nije samo ideja i stoga smo namjerno odabrali riječ “stvaralaštvo”. Ono može početi idejom, ali zaista postoji tek kada se ideju pažljivo istraži, posadi i zalije."

Sudjelovanje

"Sudjelovanje posjetitelja je jedan od glavnih sastojaka “iskustva.” Također, učenje kroz iskustvo je ključan način kako odrasli uče. "

LITERATURA I POMOĆ U RADU

Radni materijali Pro-Youth dostupni za preuzimanje

U sklopu projekta PRO-YOUTH razvijeno je mnoštvo edukativnih materijala koji su namijenjeni samostalnom razvoju projekata u kulturnom turizmu. Svi su oni dostupni za preuzimanje na stranici zaklade Znanje na djelu:

1. Uvod u kulturni menadžment
2. Od ideje do realizacije
3. Marketing i komunikacija
4.1. Radionica kreativnog pisanja – 1
4.2. Radionica kreativnog pisanja – 2

izvadak: Pro-Youth radni listići  – Od ideje do realizacije

 

 

Autorica: Iva Silla

INTERPRETACIJA

Univerzalni pojmovi u interpretaciji baštine

Dan 22/30

RAZVOJ TURE

Kako početi?