ČUVARI PARKA

Dan 7/30
PARK U VALPOVU
Parkom oko svijeta

Jeste li ikad pomislili da vas jedna „obična“ šetnja parkom može povesti na put oko svijeta? U valpovačkom parku takvo što itekako je moguće. Njegovi nekadašnji vlasnici, baruni iz obitelji Hilleprand von Prandau, a potom i grofovi Normann Ehernfels, u ovom su perivoju sadili brojne vrste specifične ne samo za europsko područje, nego i za staništa diljem svijeta. Tako će vas šetnja valpovačkim perivojem u biljnom smislu odvesti na čak četiri kontinenta!

Na ovoj ste stranici već mogli pročitati ponešto o čuvenom orijašu ginkgu – riječ je o dugovječnoj vrsti čiji najstariji primjerci imaju preko 4.000 godina! Jedno od najljepših valpovačkih stabala (osobito u jesen) ujedno je i ogledni predstavnik azijskih vrsta u Valpovu. Osim njega, ovdje nalazimo i dudovac, u Kini i Japanu nekoć korišten za proizvodnju papira, te japansku soforu. Njen naziv neka vas ne zbuni, jer i ova nam je vrsta stigla iz Kine i nikamo joj se ne žuri – prvi put cvate tek 30-40 godina nakon sadnje!

Samo nek’ je sunca, klikću naše afričke vrste! Jeste li, npr., znali da upravo iz Afrike potječe najzastupljenije stablo valpovačkog perivoja – javor klen, čija 192 primjerka krase park? Porijeklom „Afrikanac“ je i legendarni hrast lužnjak, jedan od simbola Slavonije i njen pratitelj od najstarijih vremena (iz Afrike je stigao u nekim još davnijim danima).

Iz vrlog novog svijeta – Sjeverne Amerike – u Valpovo je stiglo nekoliko zanimljivih vrsta. Gimnoklad su, primjerice, američki Indijanci koristili za pripravu napitka sličnog kavi. Američki pak su borovac štovali kao stablo mira. Iz Amerike su nam pristigli i u Slavoniji naširoko udomaćeni bagrem, kao i američki koprivić – vrsta kojoj pripada i čuveno valpovačko „drvo duga“.

Svugdje je lijepo, al’ doma je najljepše! Što je s europskim vrstama? Bez brige, njima pripadaju neka od najljepših stabala valpovačkog perivoja. Svojevrsno središte parka – mjesto gdje smo održavali i radionice Moj park – divovska je javorolisna platana, nastala 1640. u Londonu. „Europljanin“ je i poljski jasen, vrsta koja, ne biste vjerovali, pripada porodici maslina! I onda će netko reći da Slavonija i Dalmacija nemaju ništa zajedničkoga.

prijedlog aktivnosti

Prijedlog aktivnosti

Ovo je tek dio bjelosvjetskog botaničkog bogatstva sačuvanog pod valpovačkim nebom. Dok čekamo postavljanje interpretacijskih ploča u parku, koje će nam otkriti još pokoju tajnu vezanu za porijeklo i obilježja biljnih stanovnika Valpova, utvrdimo gradivo:

 

Ja sam centar parka i dom mnogih vrana

Moje ime glasi javorolisna __________

 

Ti si možda centar, ali foto-snimka

Najljepša je u bojama jesenskoga ________

 

Dok se tu svađate, stanite na tren

U Valpovu najbrojniji je javor ili ________

 

„Sad bi bilo dosta!“, reče stablo mira,

Pomirbenu pjesmu __________ zasvira!

 

 

Autor: Luka Jakopčić

PARKOVNI BISERI SLAVONIJE

Iščezli simboli parkova

Dan 8/30

PARK U NAŠICAMA

Sjećanje na Doru