ŠAPTAČI DOŽIVLJAJA
UVOD

U sklopu projekta Parkovni biseri Slavonije, 11. svibnja 2021. održana je online edukacija prvenstveno namijenjena turističkim vodičima Slavonije.

Cilj radionice bio je prezentacija projekta i obrazovanje turističkih vodiča o turističkom potencijalu parkova u Našicama i Valpovu. Tijekom radionice, turističkim vodičima, onima koji razmišljaju o tom zanimanju i drugim zainteresiranim turističkim dionicima, predstavili smo primjere dobre prakse i načine stvaranja kreativnog turističkog sadržaja.

Najviše prisutnih su doista bili turistički vodiči, međutim pratili su nas predstavnici raznih djelatnosti u turizmu, pa tako i destinacijskog menadžmenta. Njima smo postavili pitanje o važnosti kreativnih poduzetnika u turizmu za razvoj destinacije. Direktorica TZ Grada Bakra Sonja Jelušić Marić rekla je da su takvi pojedinci od presudne važnosti. Iako turističke zajednice imaju zadatak promocije destinacije, ne mogu taj zadatak odraditi same. Sve je to začarani krug gdje svi sudionici moraju upregnuti u istom smjeru da bi se stvari pomaknule s mjesta. Pogotovo to vrijedi za destinacije gdje se kreće od nule ili iz minusa, koje su turistički nevalorizirane, gdje ne postoji uhodana ponuda. Ponuda aktivnosti može biti i presudna za odabir destinacije. Turističke zajednice mogu poticati, angažirati, ali dobro je da osoba živi s tim krajem, poznaje ga i osmišljava programe.

Istaknut je i problem pronalaska ljudi koji rade na terenu, kvalitetnih turističkih vodiča. Predstavnik Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, Mislav Matišić, naveo je kako se i Slavonija budi, a njeni turistički vodiči su kvalitetni i proaktivni. Javila se i Elizabeta Milanović Glavica koja je donedavno vršila dužnost direktorice TZ područja Središnja Podravina te je podijelila svoja nastojanja da osigura edukacije i osnaži lokalne dionike. Iskustva predstavnika destinacijskog menadžmenta su nam pokazala koliku vrijednost vide u kreativnim pojedincima i koliko su poduzetni turistički vodiči poželjni partneri u destinacijama.

Lijepo je iznenađenje bilo što je događanje poprimilo međunarodno ozračje, jer su nam se priključile i sudionice iz Srbije i Slovačke.

Program radionice je bio vrlo konkretan uz mnoštvo korisnih savjeta. Na samom početku programa predstavili smo projekt “Parkovni biseri Slavonije”, što je učinio Luka Jakopčić, jedan od vanjskih suradnika projekta i autor interpretacijskih tekstova za park u Valpovu. Luka je među nama baštinskim entuzijastima poznat po svojoj knjizi Gladijadori koja na simpatičan i anegdotalan način opisuje povijest svakodnevnice diljem Hrvatske. Bio je to i prvi u nizu kreativnih projekata koje smo spomenuli tijekom trosatne edukacije, a čiji detaljan popis pronađite ovdje.

Predstavljena su i dva vrlo različita primjera prakse – turističke vodičice Jelena Holenko Pirc, vlasnica agencije Lynx and Fox iz Gorskog kotara, i Iva Silla, voditeljica projekta Secret Zagreb, podijelile su svoja iskustva. Predstavile su što smatraju važnim za uspjeh svojih projekata, na koje su poteškoće nailazile, kako su se s njima nosile i pokušale su pokazati da je moguće stvoriti nišni turistički proizvod koji živi na tržištu. Njihova dva slučaja su doista vrlo različita. Jelena živi i radi u destinaciji koja nije toliko turistički razvijena, vodi ture u prirodi, vrlo aktivno koristi društvene mreže za promociju, obraća se prvenstveno domaćem gostu. Iva pak radi u turistički mnogo razvijenijoj destinaciji gdje je ponuda prezasitila tržište i vodi gradske tematske ture.

U zadnjem dijelu edukacije, najavili smo ostale edukacije u sklopu projekta Parkovni biseri Slavonije.

Iz prezentacije o edukativnim aktivnostima

Jelena nam je tijekom predavanja dala niz praktičnih savjeta i motivirajućih misli. Odmah na početku istaknula je važnost brendiranja i koliko je pažnje i energije uložila u rast vlastitog brenda Lynx and Fox.  PROČITAJ VIŠE

Iva je predstavila neke trikove poslovanja vodiča poduzetnika na primjeru svog projekta Secret Zagreb i poteškoće s kojima se suočavaju turistički vodiči poduzetnici. PROČITAJ VIŠE

Tijekom predavanja, predstavili smo niz alata, platformi i projekata koji mogu biti od pomoći turističkim vodičima u upravljanju njihovim projektima. PROČITAJ VIŠE