ČUVARI PARKA

Dan 4/30
INTERPRETACIJA BAŠTINE
Uvod

Neprestane edukacije su temelj da lokalno stanovništvo ne zaboravi vrijednost svoje baštine i da se posjetitelji njome ophode jednakim poštovanjem. Pa opet, edukacija u formalnom obliku ne dopire do svakoga na jednak način. Bez brige, na scenu stupa interpretacija baštine kao veza između neformalnog učenja, slobodnog vremena i održivog upravljanja baštinom.

U ovoj edukativnoj seriji članaka, naći će se mnoštvo onih posvećenih grani interpretacije baštine.

Za početak, odgovorimo na pitanje što je uopće interpretacija baštine?

“Interpretacija baštine je edukativna aktivnost koja teži otkrivanju značenja i veza kroz izvorne predmete, vlastita iskustva i primjere, umjesto jednostavne komunikacije činjeničnih informacija.”

U korijenu ove rane definicije, koju je zabilježio velikan interpretacije Freeman Tilden 1957. godine u knjizi “Interpreting Our Heritage“, stoji pojam “edukativne aktivnosti”. I zaista, moć interpretacije leži u prenošenju znanja na dokazano najbolji način kad su u pitanju odrasle osobe – kroz iskustvo. To ne znači da je svaki doživljajni kulturno-turistički proizvod ujedno i interpretacijski, ako mu promakne pokazati pravu vrijednost i dublje značenje baštine.

Interpretacija baštine uvijek uključuje posjetitelje. Zato se često spominje u turizmu. Međutim, njeni korijeni su u prezentaciji prirodne baštine, točnije u američkim parkovima prirode. Interpretaciju danas rado koriste i kulturne institucije poput muzeja, arheoloških i drugih povijesnih lokaliteta.

Interpretacija podrazumijeva manju količinu informacija u određenom vremenu, nego što bismo je iskomunicirali predavačkim stilom prenošenja informacija. S druge strane, interpretacija će se pobrinuti da te odabrane informacije doista dopru do posjetitelja kroz brojne tehnike koje će omogućiti njihovo lakše upijanje i razumijevanje.

prijedlog aktivnosti

Pronađi najdraže stablo

Pronađite svoje omiljeno stablo u našičkom ili valpovačkom parku i pažljivo ga promotrite. Što je u njemu posebno, po čemu se razlikuje od drugih vrsta? Zatim pronađite stablo iste vrste pa ih usporedite. Pronađite posebnost upravo vašeg stabla. Zatim naslikajte svoje stablo u obliku stripa, pokušajte istaknuti njegovu posebnost i u oblačiću napišite neke riječi koje bi to stablo moglo izgovoriti.

Ova simpatična aktivnost je višestruko korisna:

  • Osvještavamo da je u cijelom nizu stabala svako stablo vrijedno spomena
  • Unatoč tome, pomaže nam da odaberemo koje ćemo predstaviti.
  • Tražimo osebujnost u svakoj jedinki
  • Prikazom u vidu stripa, udišemo im osobnost

Sve ovo su važni alati u prezentaciji posjetiteljima. Odabir značajnih točki nam pomaže da ne odužimo našu prezentaciju. Posjetiteljima je zanimljivije čuti po čemu je jedinka posebna, nego slušati općenite informacije o vrsti. Iako su i općenite informacije korisne, posebnosti se pamte i potiču razumijevanje. Personifikacijom, odnosno udisanjem osobnosti i života u svako drvo, zbližavamo ga s posjetiteljima.

Posebnost, odabir, personifikacija, razumijevanje – sve su to elementi interpretacije baštine.

Autorica: Iva Silla

STAROSJEDIOCI

Stabla iz davnina

INTERPRETACIJA BAŠTINE

Interpretacijom do razumijevanja