ČUVARI PARKA

Dan 12/30
IGRIFIKACIJA
Zaigrano istraživanje

Nadamo se da su vas prethodna dva članka zainteresirala da isprobate kako zaigrana istraživanja doista djeluju na posjetitelje.

Parkovi su idealna mjesta za razvoj takvog istraživanja jer su mali svijet za sebe, imaju teritorijalne granice, u njima se drugačije osjećamo nego na ulicama gradova i već nam se nude kao tema naše igre. To i nama kreatorima igara zadaje okvire pa je mnogo lakše započeti stvaranje.

Osim toga, parkovi su idealna mjesta za razvoj igrificiranog istraživanja jer time dajemo razloga ljudima da posjete i aktivno uživaju u parku. Teško je privući prosječnog gosta u park i doista ga uvjeriti da park može biti atrakcija.  Igra i zagonetke bi ga ipak mogle motivirati. Nešto naizgled statično, pretvara se u poprište prave avanture. Neće biti ni svjestan da ga čeka učenje i da će napustiti park s novim saznanjima i uspomenama.

Kako stvoriti zaigrano istraživanje?

Na samom početku, trebalo bi odrediti cilj i temu istraživanja. Dobro je da istraživanje prati određenu temu jer nas to vodi i do zanimljivije priče. Ta tema bi trebala biti vidljiva i u naslovu. Cilj je važan samo nama, kreatorima igre, a pomaže nam da se pretjerano ne zanesemo sa samim procesom stvaranja i enigmatikom. Pomaže nam i da u svakom trenutku imamo na umu zašto stvaramo ovu aktivnost. Recimo, cilj može biti neki ishod učenja: želim da kroz ovu aktivnost, posjetitelji nauče zanimljivosti o javorolisnoj platani. Ili: cilj mi je da, zahvaljujući ovoj aktivnosti, u park dođe više posjetitelja.

Sljedeći korak je mapiranje zanimljivih točaka koje bi se mogle uključiti u smislenu cjelinu i šetnju.

Treba osmisliti zapažalice i zagonetke koje će nam pomoći da se krećemo i uvrstiti elemente igre.

I na kraju, vratimo se na temu priče i cilj, provjerimo je li sve u skladu s time, i uokvirimo tekstom priču.

prijedlog aktivnosti

Stvori zaigrano istraživanje

A sada je vrijeme da sami razvijete svoju igricu za posjetitelje. Pomoći će vam radni list u nastavku.

Prije nego što počnete s ispunjavanjem, za još malo inspiracije evo popisa primjera igrificiranih istraživanja za posjetitelje:

  • Potraga za blagom
  • Karta sa zagonetkama
  • Foto safari
  • Escape na otvorenom
  • Kviz 
  • Izazovi
  • Mobilna aplikacija

Potražite još primjera ovdje: Playful Croatia

Autorica: Iva Silla

IGRIFIKACIJA

Elementi igre

DŽEPNI ALAT

Snapseed