Turistički vodiči
Šaptači doživljaja

U sklopu projekta Parkovni biseri Slavonije, 11. svibnja 2021. održana je online edukacija prvenstveno namijenjena turističkim vodičima Slavonije.

Cilj radionice bio je prezentacija projekta i obrazovanje turističkih vodiča o turističkom potencijalu parkova u Našicama i Valpovu. Tijekom radionice, turističkim vodičima, onima koji razmišljaju o tom zanimanju i drugim zainteresiranim turističkim dionicima, predstavili smo primjere dobre prakse i načine stvaranja kreativnog turističkog sadržaja.

Jelena Holenko Pirc
Lynx and Fox

Jelena Holenko je svoje predavanje otvorila upečatljivom porukom o značaju raznovrsne ponude i njenoj dodanoj vrijednosti:

“Svi smo jedno unutar Gorskog kotara, pa unutar većih regija, a onda i unutar Hrvatske. Svi koji smo tu činimo hrvatsku ponudu i činimo je snažnom za potrebe promocije na europskim i svjetskim tržištima.”

Ovim riječima je Jelena odgovorila na komentar kako ponekad ljudi dođu u Gorski kotar potaknuti njenim objavama na društvenim mrežama, ali ne koriste uvijek njene usluge.

Iva Silla je predstavila neke trikove poslovanja vodiča poduzetnika na primjeru svog projekta Secret Zagreb i poteškoće s kojima se suočavaju turistički vodiči poduzetnici kad njihova destinacija postane toliko popularna da dolazi do zasićenja tržišta i ponude.

Istaknula je kako Zagreb, u vrijeme kad je pokretala svoj obrt, nije još bio hit destinacija, međutim u posljednjih nekoliko godina situacija se stubokom promijenila. Iako se u Zagrebu još ne događa pravi masovni turizam, u vrijeme adventskih vikenda osjetili smo kako bi to izgledalo, kao i sve nuspojave prevelike posjećenosti.

KORISNI LINKOVI

Tijekom predavanja, spomenuli smo niz alata, platformi i projekata koji mogu biti od pomoći turističkim vodičima u upravljanju njihovim projektima.

Razmijenili smo niz inspirativnih projekata i spomenuli neke natječaje. Ovdje donosimo detaljan popis.